Vinter og sneen er over os og for mit vedkommende er hundeaktiviteter lidt i dvale. Der er træning i Sannes hal om mandagen og træning i Tiset torsdage. Desværre har der været især mange mandage, hvor jeg ikke har kunnet deltage, men når man så kommer, er der bare blevet trænet igennem! Og når jeg ikke er ude omkring, ser jeg heller ikke noget, der sætter tankerne i gang og inspirerer til et bogindlæg, så bloggen har også været i dvale.

Jeg kan dog rapporter, at når nogen beslutter, at de ikke vil kendes ved en i den virtuelle verden, betyder det ikke, at man ikke længere kender personen i den virkelige verden! Så hvad betyder egentligt denne symbolske handling af at slette såkaldte venner fra sin Facebook profil? Betyder det, Jeg kan ikke fordrage dig, men kan dermed godt være høflig, når vi mødes? eller betyder det at man tror, man kan ændre andres opførsel ved at sanktionere den? Tror man virkelig, at man er så betydningsfuld derude i periferien af folk jeg kender? Eller handler det om at beskytte sig selv mod at skulle tage stilling til eller mærke ubehag, når man møder noget, der ikke lige passer ind i ens eget billede af verden? Jeg har engang selv slettet en profil fra min Facebook side.
Men det undrede ikke nogen, som havde læst kommentarerne og som overgik de flestes grænser for almindelig opførsel. For mig, betød det, at jeg ikke vil kendes ved personen mere. Men det er ikke det, der er sket her. Jeg er blevet slettet af en, der aldrig kunne blive genstand for noget som helst negativ omtale fra min side. Jeg har ikke angrebet personen eller sine nære, men har nok forarget med mine tanker og holdninger. Det er Mohammed tegninger over igen – bare denne gang ikke muslimer, der ikke kan bearbejde indholdet. Atter en gang siger jeg, at lige såvel som ingen tvinges til at overvære tortur eller dyremishandling i tv, er der heller ingen, der tvinges til at læse min blog! Men har du aldrig overvejet at lære at bearbejde og integrere det ubehagelige? Det kunne gøre dit perspektiv og liv noget det rigere.

Så har DKKs lydighedsudvalg lavet nogle faste udtagelserskriterier til landsholdet. Det var positivt, da det sidst år var svært at finde hoved eller hale i det. Til gengæld kan jeg godt se, at der er mange, der ikke kan møde op til den ene eller den anden arrangement og dermed bliver udlukket VM – hvis DKK holder sig til den linje, de har lagt. Og det håber jeg, de gør. For godt nok møder man ikke nødvendigvis med de bedste ekvipager i år, men vælger de at se gennem fingrene med kriterierne, har det den utilsigtede konsekvens, at de undergraver sig selv som udvalg og deres slagkraft i forhold til udøverne. I skal tænke langsigtet, hvis I vil have håbe om at have indflydelse på hvem, der skal repræsentere Danmark i fremtiden. Som det er nu, er det meget afhængigt af, hvem bliver lukket ind i den indre cirkel og dermed tilbudt den forståelsesmulighed, at de er god nok til det og på den anden side, hvem der bliver nægtet adgang. Og til alle dem derude, der befinder sig på den forkerte side – It’s all in your mind!

Så er der blevet lavet etiske regler. I dem henvises til diverse mesterskaber for ‘jagt- og tjenestehunde og så videre’, men sjovt nok findes de – så vidt jeg kan se – kun på lydigheds- og agilitysiden. Jeg ved, hvorfor de pludseligt står på lydighedssiden og det gør mange andre også, men for alle nyankommne til lydighedssporten, må det absolut sætte nogle tanker i gang. For er det ikke en selvfølge, at man ikke tier sig dårligt eller provokerende over for andre i et land, hvor vi alle er født lige? Er det ikke en selvfølge at man ikke bagtaler folk til alle og enhver? De fleste af os med blot gennemsnitslige situationsforståelse og intellekt ved, at risikoen for at blive opdaget øges betydeligt, når man ingen hæmninger har. En hver der har set hidsige trænere til håndboldkampe blive straffet med en to minutters udvisning, ved at man ikke svarer dommeren igen og i Danmark har hunden så mange rettigheder efterhånden, at man tænker de også er født lige mennesket. Så selvfølgelig råber man ikke eller skriger af dem. Var jeg ny til sporten, ville jeg tænke, ‘Hvad er det for en sport, jeg er kommet ind i, hvor det bliver nødvendigt at kridte op selvfølgeligheder?’ For hvis du ikke har lært det hjemmefra og du ikke er psykisk forstyrret, så er du blevet præsenteret for samfundets spilleregler i folkeskolen. Men tilbage til konsekvenser. Ja, det vil forhåbentligt stramme op på nogle folks opførsel og det giver DKK grundlag til at udlukke nogen – uanset deres præstationer. Men det har også den utilsigtede konsekvens, at det maler et negativt billede af udøverne og sporten, når man udpensler, det de fleste andre tager for givet….. og vi er ikke alle sådan!