Efter tre dage i Vejen i bagende sol, sidder jeg atter hjemme og spørger mig selv, om jeg i det hele taget faktisk gider det her hunderæs mere. Reportage om vilkårene til VM havde efterladt ingen tvivl – der var jeg glad for ikke at være! For selvom min hund havde klaret strabadserne, var alt det sjove gået ud af det for mig og jeg gider ikke bruge min fritid og penge på pinsel! Nu sidder jeg efter de tre dage i Vejen og prøver virkeligt at få øje på, hvad har været godt, fordi det eneste jeg mærker er bare en voksende irritation.

Det har været godt at se folk igen – dog manglede der lige et par stykker, som jeg også havde glædet mig til at se. Det har været positivt at se, hvordan ringsekretær, prøveleder og dommer har stillet sig i hver deres ring i den bagende gryde og bevarede overskuddet, overblikket og smilet på læberne. Havde vi ikke de folk, havde vi ingen hundesport. Det har været positivt at se det flotte hundearbejde – der hvor det var flot. Men langt det meste af hvad jeg har set, har været meget varme, trætte hunde, der nok, havde de haft muligheden, valgt Vejen fra – inklusiv min egen. Og så sidder jeg tilbage med ‘sjovt’ problematikken igen. For det er ikke sjovt for min hund at gennemføre en hel eliteprogram i denne varme. Jeg skal ikke prøve at bilde mig ind, at vi er der for hans skyld, men på den anden side er det nok heller ikke for min egen, for hvem gider at få så middelmådig en præstation fra en ellers noget mere entusiastisk hund? Så hvorfor står jeg der?

Det irriterer mig at hunden flopper ned på ballen i stedet for at ligge korrekt, når jeg dækker ham af. Det irriterer at han ikke magter at drøne ud til feltet, men ligner en hund, der er blevet pisket. Det irriterer når han lunter ud til næseprøverne og tilbage igen. Det irriterer når han ikke orker at stå ved keglen. Men irriterer det mig i bund og grund eller gør det mig bare trist?

Irritationen er der, så hvad er det egentligt jeg er irriteret over? Er jeg irriteret på min hund, fordi han tilfældigvis er en hund, der har det svært ved varmen? Er jeg irriteret på mig selv, fordi jeg valgte lige netop den hund eller fordi jeg aldrig står ud i den bagende sol og forlanger at han pisker frem og tilbage, så han måske vænner sig til det? Eller er jeg irriteret, fordi jeg synes ikke det er i orden, at udsætte vores hunde for dette, men alligevel har gjort det?

Eller bunder irritation i noget andet? Bunder det i reglementet, som jeg er sikker på er skrevet af folk, der aldrig nogen sinde så meget som har klappet en hund! Der er flere tilfælde hvor det giver ingen mening overhovedet. For eksempel hvis hunden rører den forkerte næseprøve i eliten, får man nul på lige fod med at den kommer med den forkerte! Det svarer til dem der overvejer at begå butikstyveri og lige tager et par ting nede fra hylderne, men ombestemmer sig og lægger dem tilbage – skal have samme straf som dem, der faktisk begår butikstyveri! At røre ved en næseprøve er ikke så stor en ‘forbrydelse’ som at komme med den, vel? Forlader hunden dækstillingen i fremadsendelsen i LP3, mister man det halve af pointene, fordi indkaldet er det halve af øvelsen – men det har ikke taget lige så langt tid at lære hunden den eller vedligeholde den, så den er ikke så meget værd. Listen er lang.

Eller bunder irritation ikke så meget i reglementet, men mere i den måde den fortolkes? Pointene kan svinge meget mellem dommerne, hvilket aldrig kan undgås fordi bedømmelserne bygger på et skøn og et idealbillede som vil variere fra person til person. Det er helt fint – bare den samme dommer dømmer hele klassen eller to dommere dømmer hver deres del af øvelserne. Det, der kan få min kæde til at hoppe af, er når man fornemmer en forskelsbehandling mellem deltagerne. Jeg så en LP1 hund blive trukket for at tygge i næseprøven, men der var ikke et tandmærke på pinden. Samme dommer træk ikke for samme fejl i LP 3 – selvom der kom en tydelig knas, som blev bagatelliseret til ‘den trykkede bare tænderne i’. Er det ikke også at tygge? Jeg så en flot fremadsendelse i LP 3, hvor føreren råbte ‘Stå. Dæk’ for hurtig efter hinanden og blev trukket fordi hunden ikke tydeligt indtog stå position inden den blev afdækket. Så så jeg en, hvor hunden rejste sig fra dækpositionen, men blev i feltet og blev ikke trukket for den tabte indkald – fordi der var en lyd, der havde forstyrret den! Ja, der var kommet en lyd – der kom endda mange – Danmarks bedste agilityhunde var i gang med at løbe på den anden side af vores telte! Hvis hund nr. 2 blev ikke trukket overhovedet, har den fået flere point end hund nr. 1. Og igen – hvis forbrydelse er størst? Hund nr. 1 har i det mindste adlydt sin ejer og det hedder jo en prøve i lydighed. Hvis forskelsbehandling foregår er det under al kritik, efter min mening. De resultater tæller til Årets Hund og det er dybt uretfærdigt, hvis man tilfældigvis bliver ramt på denne måde.

Med disse tanker i hovedet og efter en længere ophold i en kø på motorvejen, besluttede jeg mig for at se lidt nærmere på min egen kritik, da jeg kom hjem. Nu går jeg ikke særlig meget op i dommernes point og tit ryger kritikkerne ude med dagens skrald, men den pågældende kritik, mente jeg lå et eller andet sted i min taske. Fordi der var blevet lavet en fejl og jeg havde fået point for sit øvelsen, jeg ikke skulle have haft, blev der råbt op at jeg havde fået 229 pt i LP 3. (Det er en mindre end hvad rækker til en første præmie). Jeg havde fået 7,5 i helhedsindtrykket. Jeg er ikke typen, der tænker ‘hver tyv stjæler’. Der er gået to dage siden jeg var til prøve – så helt op på dupperne har jeg heller ikke været. Men med en 7,5 (tror aldrig jeg har fået en af dem før) landede jeg præcist under den gyldne tal. Selvfølgelig vedkendte jeg fejlen med sit øvelsen og den blev rettet, så de 7,5 var uden betydning. Men helhedsindtrykket følger tilsyneladende ikke nødvendigvis de øvrige resultater – ellers havde jeg fået yderligere trukket lidt med den nye nul. En anden der sluttede på ca 160 pt fik også 7,5. Jeg undrer mig, hvis helhedsindtrykket er ment som point for dommerens påskønnelse af præstationerne, når de også belønner og straffer i øvelserne. Den er vel ikke mente som dommernes spillerum til at have indflydelse på hvem tildeles en 1. pr. eller ej, vel?

Jeg har ikke set vejrudsigten endnu og mit telt står desværre stadig på pladsen i Vejen – så af sted kommer jeg atter en gang i morgen. Jeg ved, jeg får en dommer med et godt og fremsynet perspektiv, men jeg ved ikke endnu om jeg stiller op i morgen. Jeg ved nemlig ikke om jeg gider…